zaterdag 18 oktober 2014

Brouwen in Eindhoven

Yes, eindelijk was het vandaag zo ver, brouwdate met brouwmannen in Eindhoven! Op de bierhistorische  wandeling in Delft waren we Niels tegengekomen, die regelmatig met zijn TU vrienden een biertje brouwt. Ze hebben al zo'n 15 verschillende biertjes gebrouwen. Dus wij hebben meteen voorgesteld om een samenbrouwsessie te plannen. Met 5 slimme guys die wel geïnteresseerd zijn in de chemische processen was het een leerzaam dagje.
Vanochtend om 8 uur ging de wekker. Met de wortkoeler en de schroter op zak zaten we om half 10 in de trein naar Eindhoven.



Het recept van de dag: Een saison met kastanjes
(Do en Tes dagenlang kastanjes gezocht in het bos, wat blijkt: we moeten de tamme kastanjes hebben. Die zijn te koop en kei duur bij de Eko Plaza!)







Lessons learned:

Les 1: Meer is beter.
We gaan ons team uitbreiden, dus wie biedt?
Het was heerlijk om met 7 mensen te brouwen, Tes kon een tukje doen, je kan alles tegelijk fixen, geen stress en er is opeens tijd voor worstenbroodjes en biertjes proeven. En het is ook nog eens hartstikke gezellig.



Les 2: Saison heeft een soort ADHD gist dat het bier heel droog maakt (niet hoe wij ons bier het liefst drinken) Deze gist kan heel veel suiker opeten voordat ze moe worden. Als je een zoeter biertje wil moet je dus een luiere gist gebruiken (the way we like it).

Les 3: Meet de afstand van je wijsvinger naar je duim een keer op, dan heb je altijd een liniaal bij de hand. Handig als je bijvoorbeeld de inhoud van je gistfles wilt weten.

Les 4: Wat is EBC nou precies? Dat weten we ook niet, maar iets met kleur en gebrandheid van de mout. Daarnaast weet je door de waardes van EBC hoe makkelijk het vergist en doet het iets met aroma's en body.

Les 5: Koop 1 grote afkookzak in plaats van lopen te klooien met 8 kleintjes (die van ellende uit elkaar vallen).



Les 6: Maak een account aan op brewtoad.com. Site helpt je met voorspellen en uitrekenen van je bierrecept.

Verschillen tussen de brouwmannen en brouwvrouwen:

Ze proeven de hele tijd het wort, nog voordat het gekookt wordt, tijdens het koken, en als het in de emmer gaat.

Ze gebruiken panties als zakjes (voor de kastanjes). Hopkorrels kan je zonder zakje in het wort meekoken.

Zelfde:

Ook zij spoelen een hoop mislukt bier door de gootsteen.

Ook zij zijn ongeduldig en snoepen minuten van de tijd af.

Ook zij maken liever een heel nieuw biertje dan een mislukte te verbeteren.



Brouwmannen we hebben van jullie genoten! Gezellig gekletst, over bier en over niks, de meeste van ons met een katertje (maar dat kletst juist wel fijn). Thomas, we zijn fan van je idee; fish on wheels. Een vis die in een kom op een autootje staat en met zijn bewegingen via een camera bepaald waar hij heen rijdt.

Dus, we zitten vol kennis en frisse moed. Wij zouden het heel leuk vinden als iedereen zich massaal aanmeldt om het brouwteam te versterken, eind november brouwen we een Tripel!





Geen opmerkingen:

Een reactie posten